Energetický terorismus a energetika jako nástroj teroristických organizací v oblasti MENA, dopady pro ČR

Ústav mezinárodních vztahů uspořádal představení projektu Lukáše Tichého a Nikity Odintsova o energetickém terorismu v oblasti Blízkého východu a Severní Afriky.

15. 11. 2016 (15:00)

Tento obsah není aktuální Ústav mezinárodních vztahů, Nerudova 3, Praha 1

Lukáš Tichý a Nikita Odintsov představí svůj projekt „Energetický terorismus a energetika jako nástroj teroristických organizací v oblasti MENA, dopady pro ČR“.

Útoky na energetický sektor a přepravní infrastrukturu představují důležitou součást strategie islamistických militantních a teroristických organizací al-Káida a Islámský stát, ale i kurdské teroristické organizace PKK v oblasti Blízkého východu a severní Afriky.

Stejně tak energetiku jako nástroj vyhrožování či vydírání přijaly do své strategie libanonské hnutí Hizballáh, palestinské politické a teroristické hnutí Hamás a pan-islámská politická hnutí Hizb ut-Tahrir a Muslimské bratrstvo v oblasti Blízkého východu a severní Afriky.

Zatímco do budoucna nelze vyloučit útoky na energetický sektor v Evropě či na energetická aktiva evropských firem v zahraničí ze strany al-Káidy či Islámského státu, kde by přímé dopady na energetickou bezpečnost záležely na rozsahu způsobené škody. Útoky na energetický sektor v oblasti Blízkého východu a severní Afriky mají implikace především na postižený stát a nepřímý dopad na energetickou bezpečnost EU je spíše minimální.

ČR společně se zeměmi V4 by měla na půdě Evropská unie prosazovat opatření k posílení bezpečnosti evropského energetického sektoru a přepravní infrastruktury. Zároveň by EU a ČR/V4 měly prosazovat opatření k zabezpečení energetické infrastruktury postižených zemí v oblasti Blízkého východu a severní Afriky.

Svůj projekt představí Lukáš Tichý a Nikita Odintsov. Následné diskuze se zúčastní Ing. Zbyněk Dubský, Ph.D. z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE.

Prezentace Lukáše Tichýho je k dispozici zde.

Na akci bude navazovat prezentace projektu Veroniky Bílkové a Tamáse Lattmanna Použití ozbrojené síly proti tzv. Islámskému státu?“ (17:00 - 18:30) v angličtině.

Pracovní jazyk

Čeština