Energetická politika USA a jejich vztahy s EU, význam pro V4

Ústav mezinárodních vztahů Vás srdečně zve na akci ve formátu kulatého stolu na téma „Energetická politika USA a jejich vztahy s EU, význam pro V4", který se uskuteční ve středu 31. května 2017 od 17:00, v Ústavu mezinárodních vztahů, Nerudova 3, Praha 1.

31. 5. 2017 (17:00)

Ústav mezinárodních vztahů, Nerudova 3, Praha 1

Energetická politika Spojených států zaznamenala v posledním desetiletí masivní nárůst domácí těžby ropy a plynu z břidlic. Výsledkem je transformace energetické bezpečnosti USA, které se postupně stávají z čistého importéra energetiky soběstačnými a v roce 2016 zahájily dokonce export břidlicového zkapalněného zemního plynu (LNG) do celého světa, včetně zemí Evropské unie. Další změnu v energetické politice USA a jejich vtazích s EU lze očekávat od nového prezidenta Donalda Trumpa, jenž klade hlavní důraz na domácí produkci a energetickou nezávislost.

Kulatý stůl se zaměřuje na energetickou politiku Spojených států a jejich energetické vztahy s EU. Hlavní důraz je věnován možnostem dovozu amerického břidlicového LNG do EU a jeho významu pro unijní energetickou bezpečnost a potenciálu pro země V4. Cílem kulatého stolu je najít odpovědi na několik otázek:

1) Jaké se vyvíjela energetická bezpečnost a politika USA v době prezidentství Baracka Obamy?

2) Jak se liší americká energetická bezpečnost a politika prezidenta Donalda Trumpa od jeho předchůdce?

3) Jaký význam hraje EU v americké energetické politice a jaké jsou exportní kapacity amerického břidlicového LNG do Evropy?

4) Jak tyto dodávky LNG z USA mohou posílit energetickou bezpečnost EU a snížit závislost na Rusku?

5) Mohou dodávky amerického břidlicového LNG posílit energetickou bezpečnost zemí V4 a diverzifikovat pro ně dodavatele?

 

Mgr. Jitka Holubcová, pracovala 9 let v české diplomacii, z toho 5 let v agendě energetiky. Nejprve se zabývala energetickou politikou Evropské unie a energetickou bezpečností České republiky. Nyní se specializuje na geopolitiku přepravy zemního plynu. Pracuje jako seniorní analytička oddělení Strategie společnosti NET4GAS.

Jan Mazač, student politologie a mezinárodních vztahů na Cevro Institutu. Zaměřuje se na zahraniční politiku USA. V období od 10/2016 – 1/2017 absolvoval stáž na Ústavu mezinárodních vztahů a v období od 10/2015 – 2/2016 absolvoval stáž na MZV na Odboru rozvojové spolupráce a humanitární pomoci.

Lukáš Tichý je výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů a přednášející na Metropolitní univerzitě Praha. Mezi oblasti jeho zájmu patří energetická bezpečnost (Evropa, Rusko a Střední Asie), energetická bezpečnost Afriky (konflikty o zdroje, politika světových aktérů v Africe), geopolitika přepravních tras, vztahy mezi EU a Ruskem , bezpečnostní a strategická kultura Ruska, teorie mezinárodních vztahů a analýza diskurzu.

Organizátoři