8. 11. 2017 Tento obsah není aktuální

Situace v Katalánsku z pohledu mezinárodního práva

V pátek 27. října 2017 přikročil parlament autonomního společenství Katalánsko k dlouho očekávánému a velmi obávanému vyhlášení nezávislosti na Španělsku. Učinil tak schválením deklarace o nezávislosti, kterou zveřejnil předseda katalánské autonomní vlády Carles Puigdemont již 10. října, následující dva týdny ale dokument zůstával stranou a sloužil jako nástroj nátlaku na španělskou vládu.

Zajímá vás situace ve Španělsku a Katalánsku? Co nás k této situaci dovedlo a jaký bude budoucí vývoj? Přečtete si unikátní analýzy členů Centra mezinárodního práva při Ústavu mezinárodních vztahů.

Veronika Bílková: Katalánsko na rozcestí. Nebo na scestí?

V pátek 27. října 2017 přikročil parlament autonomního společenství Katalánsko k dlouho očekávánému a velmi obávanému vyhlášení nezávislosti na Španělsku. Učinil tak schválením deklarace o nezávislosti, kterou zveřejnil předseda katalánské autonomní vlády Carles Puigdemont již 10. října, následující dva týdny ale dokument zůstával stranou a sloužil jako nástroj nátlaku na španělskou vládu. Nyní již byl Rubikon překročen a katalánský parlament deklaraci formálně přijal. Stalo se tak velmi těsnou většinou 70 hlasů ve 135-tičleném orgánu (10 poslanců hlasovalo proti, dva se zdrželi, zbytek se jednání na protest nezúčastnil). Výsledek dobře ukazuje, že významné dělicí čáry v současné době nevedou jen mezi Španělskem a Katalánskem, ale i napříč katalánskou společností samotnou.

Veronika Bílková: "Horký brambor" Carles Puigdemont

Část bývalých ministrů je nyní ve vazbě, popř. byli propuštění na kauci. Druhá část, v čele s bývalým předsedou katalánské vlády Carlesem Puigdemontem, Španělsko opustila a odebrala se do Belgie. Zde doufala ve vstřícné přijetí ze strany představitelů spřátelené Nové vlámské aliance (N-VA) usilující o nezávislost belgického regionu Vlámsko a v současné době má své zástupce také v belgické vládě. Tohoto přijetí se Puigdemontovi a několika dalším bývalým ministrům, kteří jej doprovázejí, skutečně dostalo. Ani Španělsko ale nelenilo a na celou skupinu vydalo evropský zatýkací rozkaz (eurozatykač), jímž od Belgie žádá předání katalánských politiků za účelem jejich trestního stíhání. Eurozatykač byl do Belgie doručen v pátek 3. listopadu 2017.

Tamás Lattman: Kurdistán a Katalánsko jako dva nové státy? Dilema mezi svrchovaností a právem na sebeurčení

V průběhu posledních týdnů se odehrála dvě referenda, jedno ve španělském Katalánsku, druhé v Iráku na území tamních Kurdů, obě s velice ambiciózním cílem – secesí vytvořit nový stát. Tato analýza se zabývá aspekty mezinárodního práva, na kterých podobné události staví, a případnými důsledky těchto situací v kontrastu s nynějšími právně politickými okolnostmi. Reflexe dostupná i v maďarštině.

Tamás Lattman: Kurdistan and Catalonia as new states? Caught between sovereignty and peoples’ right to self-determination

During recent weeks, two major referenda have taken place with serious ambition: to create new states by secession, one in Catalonia in Spain, one in the Kurdish territory in Iraq. The current analysis sheds light to the international legal background of similar situations and their possible consequence under the current legalpolitical circumstances. Reflexe dostupná i v maďarštině.