Saúdská Arábie mezi reformami a represí

Ústav mezinárodních vztahů by vás srdečně rád pozval na jednu z posledních akcí v tomto roce: "Saúdská Arábie mezi reformami a represí" pořádanou Centrem energetické politiky ÚMV.

5. 12. 2018 (17:00)

Ústav mezinárodních vztahů, Nerudova 3, 118 50 Praha 1

Společenský a politický vývoj v Království Saúdské Arábie nabral v posledních letech nebývalé obrátky. Reformní politika ambiciózního korunního prince Muhammada bin Salmána se netají snahou transformovat tuto pouštní petromonarchii v magnet mezinárodních investorů. Ruku v ruce s vnitřními změnami kráčí i zahraniční politika. Saúdská Arábie tak dnes vojensky intervenuje v brutální občanské válce v Jemenu, zahájila diplomatickou roztržku se sousedním Katarem a nadále se snaží čelit regionálnímu vlivu Íránu. Probíhající změny ale neposkytují jasný obraz vlastní motivace korunního prince. Jde o pouhé upevnění pozice před změnou na trůnu? Nebo se jedná o skutečný zájem o blaho poddaných včetně žen? Rozpory v konání saúdskoarabského režimu pak zvýraznila vražda novináře Džamála Chášakdžího na saúdskoarabském konzulátu v Turecku.

Ondřej Beránek se zabývá moderními a soudobými dějinami Blízkého východu a duchovními dějinami islámu. Na Univerzitě Karlově vystudoval obory arabistika a dějiny a kultura islámských zemí. V letech 2005–2009 působil na blízkovýchodních katedrách na Harvard University a Brandeis University v USA. Od roku 2013 je ředitelem Orientálního ústavu Akademie věd ČR. Je mimojiné autorem knih Saúdská Arábie mezi tradicemi a moderností (Praha: Volvox Globator, 2007) či The Temptation of Graves in Salafi Islam (Edinburgh: Edinburgh University Press, 2018, spolu s P. Ťupkem).

Jan Veselý se narodil roku 1986. Je absolventem magisterského dvouoboru arabistika-historie (Filozofická fakulta Univerzity Karlovy), bakalářského oboru politologie a mezinárodní vztahy (Fakulta sociálních věd UK) a na něj navazujících bezpečnostních studií. Z oboru arabistika má složenu i státní rigorózní zkoušku. Pracuje na volné noze jako arabista a analytik pro oblast Blízkého východu a severní Afriky, přičemž se specializuje na politické a bezpečnostní dění s důrazem na teritorium Sýrie, Libanonu a Libye. Externě spolupracuje zejména s Českým rozhlasem a Českou televizí.

Organizátoři