Linie svobody: Současná arabská karikatura

Zveme Vás na výstavu “Linie Svobody: Současná arabská karikatura” a zajímavé doprovodné akce.

16. 11. 2016 (19:00)

Tento obsah není aktuální DOX – Centrum současného umění (Poupětova 1, Praha 7)

Ústav mezinárodních vztahů jako vedoucí sítě Anna Lindh Foundation vás zve na výstavu Linie svobody: Současná arabská karikatura. Výstava proběhne v Praze v Centru současného umění DOX a v Olomouci v Divadle na cucky. Jako doprovodný program jsme připravili masterclass pro začínající české karikaturisty s jedním z vystavujících umělců, Iráčanem Abdul Raheem Yassirem, a promítání dokumentárního filmu Karikaturisté: pěšáci demokracie (Francie, 2014) s následnou debatou téže s panem Yassirem.

Výstava Linie svobody: Současná arabská karikatura představuje tři významné arabské karikaturisty a jejich aktivistickou a uměleckou reflexi každodennosti i zásadního dění v neklidném regionu severní Afriky a Blízkého východu.

Svoboda projevu a její limity, bezpečnost a extremismus, aktivní občanství, politická odpovědnost, tolerance a sociální problémy. Čelí arabské společnosti podobným výzvám jako ta česká? A je jejich vnímání tolik odlišné od toho našeho?

Svá díla vystaví Abdul Raheem Yassir [Abd-ar-Rahím Jásir] (Irák), Nadia Khiari [Nadia Chijárí] (Tunisko) a Khalid Albaih [Chálid al-Béh] (Súdán).

Projekt připravily organizace Insaan: Česko-arabské centrum kulturního dialogu, Člověk v tísni, Baraka: Centrum pro kultury severní Afriky a Blízkého východu a Tanween, s finanční podporou české sítě mezinárodní Nadace Anny Lindhové pro dialog kultur ve Středomoří (ALF).

Více informací o akci naleznete zde.

Spolupráce / Záštita

Anna Lindh Foundation