Hybridní válka, dezinformace a evropská bezpečnost: Olomouc

Ústav mezinárodních vztahů ve spolupráci s Heinrich-Böll-Stiftung Vás srdečně zvou na debatu s názvem Hybridní válka, dezinformace a evropská bezpečnost pořádanou 31.10. ve Skautském institutu v Olomouci.

31. 10. 2019 (18:00)

Skautský institut, Dolní nám. 27/38, 779 00 Olomouc

V letech následovaných po ruské anexi Krymu a invazi na východní Ukrajině zaznamenala veřejná debata nárůst popularity dezinformací a takzvaných fake news. Nyní, po více než čtyřech letech od konfliktu, je na čase prodiskutovat, co jsme se od té doby naučili a zároveň prohloubit probíhající debatu zdůrazněním jejích současných omezení.
Diskuze by měla pomoci identifikovat současná slabá místa veřejné debaty o evropské bezpečnosti a kampaně proti dezinformacím a také naznačit slibné cesty budoucí praxe, která bude odhalovat tenkou linii mezi bezpečím, svobodou a otevřenou demokratickou veřejnou sférou.

Diskuze se bude soustředit na čtyři hlavní témata:

  • Hybridní válka, informační válka, nebo něco úplně jiného: Co se děje, jak to máme nazývat a kdo válčí s kým?
  • Svoboda ve veřejném prostoru, nebo informační bezpečnost: Jak by Evropská unie a její členské státy měly reagovat na (dez)informační kampaně a jejich šiřitele?
  • Jak postupovat proti dezinformacím: Co funguje a jaké jsou dopady na veřejnost?
  • Role státu a občanské společnosti: Kdo by měl bojovat proti dezinformacím a jaké jsou vhodné strategie pro různé aktéry?

Spolupráce / Záštita

Heinrich-Böll-Stiftung