Hnutí žlutých vest: dopad na francouzskou domácí a zahraniční politiku

Centrum evropské integrace při Ústavu mezinárodních vztahů vás srdečně zve na první diskuzi v letošním roce na téma: "Hnutí žlutých vest: dopad na francouzskou domácí a zahraniční politiku".

16. 1. 2019 (17:00)

Ústav mezinárodních vztahů, Nerudova 3, Praha 1

Hnutí žlutých vest přineslo doposud největší výzvu pro politický projekt Emmanuela Macrona. Spontánně koordinované a často chaotické protesty odhalily hlubší socioekonomické rozpory ve francouzské společnosti a přinutily prezidenta Macrona k řadě politických ústupků. Pozorovatelé mluví o nejvýznamnějším projevu občanské nespokojenosti za několik desetiletí, možná dokonce od roku 1968. Veřejná diskuze zhodnotí dosavadní i předpokládaný dopad protestů na francouzskou domácí, evropskou i zahraniční politiku. Dokázaly žluté vesty nějak zásadně proměnit francouzskou politiku? Jaké jsou scénáře dalšího vývoje hnutí? A jak může ovlivnit Macronovy dalekosáhlé reformní plány na domácím poli i v rámci Evropské unie?

Přijďte diskutovat 16. ledna v 17:00 do Ústavu mezinárodních vztahů, Nerudova 3, Praha 1 na diskuzi pořádanou nově otevřeným Centrem evropské integrace.

Těšíme se na setkání s Vámi!

Organizátoři

Témata a regiony