30. 8. 2013 Tento obsah není aktuální

Dienstbierovo snění o politice

Jiří Dienstbier - novinář, idealista, disident a politik. Muž s bohatým životním příběhem i osobitým smyslem pro humor. Bez něj by se prý musel zbláznit po tom, co vše zažil. V půli dubna tohoto roku byla na počest památky Jiřího Dienstbiera staršího uspořádána konference v Černínském paláci a to k příležitosti vydání knihy Jiří Dienstbier: Rozhlasový zpravodaj.

Panelisté, Dienstbierovi blízcí přátelé a kolegové, vyzdvihli jeho výjimečnou povahu, férový charakter a ocenili jeho ideovou práci v disentu i jako prvního ministra zahraničí. Dále vyprávěli jeho příběh novináře, který působil v roli zahraničního zpravodaje v Asii a USA a jehož osobní odvaha se naplno projevila v „horkých“ srpnových dnech roku 1968. Tehdy totiž neváhal vysílat a informovat o okupaci, ačkoli mohl jako rozhlasový zpravodaj zůstat ve Spojených státech. Nebyl oportunista a zásadově si stál za svými názory, a proto byl během normalizace disidentem.

Marek Hrubec ho jako disidenta přirovnal k Martinu Lutheru Kingovi a ocenil, že navzdory perzekucím za normalizace neztratil své sociální cítění. Pavel Barša z Ústavu mezinárodních vztahů zavzpomínal, jak za normalizace představil Dienstbiera svým kamarádům z brněnského disentu, které ale on šokoval, když se sám definoval jako demokratický socialista. Jiří Dienstbier tedy představoval určitou alternativu mezi dvěma Václavy – Havlovým „moralismem“ a Klausovým „suverenismem.“

Podobně ho vnímá bývalý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák, který podtrhl důraz české zahraniční politiky na lidská práva. Tento její aspekt je dán odkazem jak Jiřího Dienstbiera, tak především Václava Havla. Toho však Drulák označuje za naivního, protože ztotožňoval politiku a morálku, a tedy lidská pravá vymezoval velmi úzce. Jiří Dienstbier je naopak definoval šířeji; měl sice utopické, ale nikoli naivní vize.

Konference „Snění o politice“ přinesla velice zajímavý vhled do vývoje domácí i zahraniční politiky ČR devadesátých let, stejně jako přiblížila osobnost a názory zesnulého Jiřího Dienstbiera. Ty nám velice chybí, protože takto zkušených a kvalitních intelektuálů vždy bylo v české politice jako šafránu. Možná právě jeho idealismus, férovost a absence ostrých loktů způsobila, že se do exekutivních funkcí již nevrátil. Nakonec nebyl kandidátem na prezidenta a zemřel na postu senátora svého rodného středočeského města. Byli jsme rádi, že jsme měli tu možnost vzdát čest jeho památce.

Chcete se dozvědět více o Jiřím Dienstbierovi? Zhlédněte videozáznamy dvou dílů konference „Snění o politice“ na youtube kanálu Ústavu mezinárodních vztahů!

O autorovi:

Milan Maděra