Státní terorismus a legitimizace IS v Iráku a Sýrii

Ústav mezinárodních vztahů Vás srdečně zve na kulatý stůl na téma státní terorismus ve spojení s Islámským státem a jeho snahou o etatizaci na dobytém území Iráku a Sýrie. Akce se uskuteční 8.3.2017 v 17:00 v prostorách ÚMV.

8. 3. 2017 (17:00)

ÚMV, Nerudova 3, Praha

Islámský stát (IS), jenž ovládá území ve východním Iráku a západní Sýrii, není první teroristickou organizací, která by se zmocnila území, ale od většiny předchozích militantních islamistických skupin se liší svoji schopností kontrolovat území a založit zde uspořádaný a legalizovány systém správy. Rostoucí touha po vytvoření islámských státních institucí se odráží ve vývoji názvu skupiny, od al-Káidy v Iráku, přes Islámský stát v Iráku až po Islámský stát v Iráku a Sýrii, a v současnosti jednoduše Islámský stát, který v červnu 2014 oznámil vytvoření chalífátu. I když IS nemá všechny charakteristiky, které se obvykle připisují státům, naplňuje postupně některé rysy státnosti a vykonává řadu funkcí státu spojené s vládnutím.

Pořádaný kulatý stůl se zabývá otázkou státního terorismus ve spojení s Islámským státem a jeho snahou o etatizaci na dobytém území Iráku a Sýrie. Cílem kulatého stolu je pokusit se najít odpověď na několik následujících otázek.

(1) Jak lze definovat státní terorismus?

(2) Je činnost IS na území Iráku a Sýrie spojená s etatizací příkladem státního terorismu?

(3) Jaké formy konsolidace a vládnutí používá IS na ovládaném území Iráku a Sýrie?

(4) Jaké státní funkce a v jaký oblastech plní IS na území Iráku a Sýrie?

Pracovním jazykem kulatého stolu je čeština.