20. 4. 2018 Tento obsah není aktuální

Kniha ti sluší a křest knihy

V týdnu od 23. do 29. dubna proběhne další ročník tradiční kampaně „Kniha ti sluší“ ke Světovému dni knihy a autorských práv. Tato kampaň iniciovaná Svazem českých knihkupců a nakladatelů si klade za cíl podporu a propagaci české knižní kultury. Světový den knihy se slaví od roku 1995 pravidelně ve více než sto zemích světa. Světová organizace UNESCO pro něj vybrala 23. duben, kdy zemřeli dva velcí literáti, William Shakespeare a Miguel de Cervantes.

Týden od 23. do 29. dubna tak bude opět patřit knižním akcím – kompletní přehled je postupně doplňován na webu www.knihatislusi.cz. Na webových stránkách kampaně naleznete ke stažení také dárek v podobě kupónu na slevu 15 % na nákup knih, který bude v týdnu kampaně uplatnitelný ve všech knihkupectvích zapojených do kampaně (z velkých knihkupectví jsou to např. Knihy Dobrovský, Kosmas, Kanzelsberger, Neoluxor nebo Barvič & Novotný).

Letošní ročník kampaně se bude zaobírat například problematikou autorských práv: proč je důležité knihy a jejich autory chránit, jakým způsobem se autorské právo dotýká každého z nás…

Mediálními partnery kampaně Kniha ti sluší 2018 jsou Deník, Xantypa a Proti šedi.

ÚMV a Kniha ti sluší 2018

Letos poprvé se do akce zapojí i Ústav mezinárodních vztahů.

V rámci kampaně pokřtíme 2 knihy. Ve středu 18. dubna jsme pokřtili knihu Richarda Q. Turcsányi s názvem „Chinese Assertiveness in the South China Sea“. Knihu vydalo prestižní vydavatelství Springer. Posuzuje čínské asertivní chování zahraniční politiky se zvláštním zaměřením na čínskou politiku v Jihočínském moři.

O týden později, 25. dubna, jsme pro Vás připravili Vědeckou kavárnu k Blízkému východu. Proběhne křest knihy s názvem "Otevírání Íránu a jeho význam pro energetickou bezpečnost EU" a kulatý stůl k budoucnosti Sýrie, jež se bude věnovat jak aktuálním mocenským sférám vlivu a zájmů v Sýrii stran Ruska, USA a Turecka, tak aktivitám libanonského hnutí Hizballáh a Íránu vůči Izraeli v jižní Sýrii coby nové ose tohoto komplexního konfliktu. Cílem druhého panelu je shrnout současnou situaci v Sýrii a zamyslet se nad dalším vývojem s ohledem na naši bezpečnost a stabilitu Blízkého východu.

Registrovat se můžete zde.

Po celý týden si můžete u nás zakoupit knihy se slevou 15 % na základě slevového kupónu. Kupón můžete získat při návštěvě knihovny nebo stažením kupónu na stránkách kampaně.
V eshopu pro slevu použijte kód KNIHA 2018.

Akce ostatních účastníků

V pondělí 23. 4. od 10:00 proběhne v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí slavnostní zahájení kampaně Kniha ti sluší. Tuto knižní událost letos otevře pořad pro mladé čtenáře. Těšit se můžete na vyhlášení zbrusu nové soutěže pro třídní kolektivy nebo představení čtenářských klubů, které se do akce zapojily.

Ve středu 25. dubna od 17 hodin si v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí rozhodně nenechte ujít autogramiádu a besedu s Erikem Taberym ke knize Opuštěná společnost, která se stala knihou roku se na letošním udílení cen Magnesia Litera.
Dlouholetý Šéfredaktor týdeníku Respekt popisuje dobrodružnou českou cestu od vzniku republiky po současnost a zasazuje dnešní politické a společenské události do historického a evropského kontextu. Je to svým způsobem rozmluva s minulostí o naší budoucnosti, v níž myšlenkový rámec dávají autorovi úvahy K. H. Borovského, H. G. Schauera, T. G. Masaryka, F. Peroutky, V. Černého, J. Patočky, E. Koháka či V. Havla. S odkazem na velké kritické duchy demokratické tradice Tabery jasně ukazuje, že rizikům přítomnosti se nejlépe čelí nikoliv panikou, ale chladnou hlavou a rozhodností.

V rámci letošního jubilejního roku Knihovna města Plzně zrealizuje čtyři literárně-historické besedy na téma regionální historie Československé historické "osmičky". Ve čtvrtek 26. dubna 2018 bude v Polanově síni přednáška badatele a historika Daniela Švece k roku 1938 doplněná výstavou knih a rešeršním seznamem literatury k tématu. Bude se jednat o přednášku o prvorepublikovém letectvu - zaměřeno na letce z Plzeňska. Jaká byla jejich služba během první republiky. Přednáška obsahuje také bojovou připravenost našeho letectva v roce 1938 a 1939, cestu do zahraničního odboje, válečnou kalvárii v Anglii, atd.