16. 1. 2017 Tento obsah není aktuální

Kniha Petra Kratochvíla knihou roku!

Kniha ředitele Petra Kratochvíla European Union and the Catholic Church: Political Theology of European Integration se stala knihou roku v kategorii "náboženství a mezinárodní vztahy."

Gratulujeme našemu řediteli Petru Kratochvílovi, jehož kniha European Union and the Catholic Church: Political Theology of European Integration se stala podle prestižní americké International Studies Association knihou roku v kategorii "náboženství a mezinárodní vztahy". Ocenění „Religion and International Relations Book Award“ za práci, kterou napsal společně s Tomášem Doležalem, Petr Kratochvíl převezme na slavnostní recepci na výroční konferenci této asociace v Baltimoru v únoru letošního roku. Kniha se zabývá vzájemným vztahem katolické církve a Evropské unie a přispívá k debatě o teoretickém pozadí vztahů náboženských a sekulárních institucí. Pozornost vzbudil zejména kontroverzní argument, že i sekulární instituce vytvářejí vlastní implicitní náboženství.

Petr Kratochvíl je ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů v Praze a přednáší na několika českých univerzitách. Je předsedou Akademické rady Diplomatické akademie Ministerstva zahraničních věcí České republiky i členem celé řady akademických a vědeckých rad. Petr Kratochvíl reprezentuje ÚMV v různých mezinárodních organizacích, například v již zmíněné Trans European Policy Studies Association nebo v European Consortium for Political Research. Je autorem mnoha publikací týkajících se evropské integrace, vztahů EU a Ruska, institucionálních reforem a rozšíření EU, role náboženství v mezinárodních vztazích a teorie mezinárodních vztahů. Je také často oslovován, aby poskytl svůj expertní názor různým českým i zahraničním médiím.