18. 10. 2015 Tento obsah není aktuální

ÍRÁN: perský lev se probouzí

Írán je hrdá země. Enfant terrible světového společenství se letos rozhodl roztrhat dusivý příkrov ekonomických sankcí a prostřednictvím ústupků ve svém jaderném programu se hodlá otevřít a využít svůj nemalý potenciál. Ten je dosud tlumený přísným teokratickým režimem, ale skoro se začíná zdát, že do země dorazilo tání, které může odstartovat řadu revolučních změn. V Tématu Mezinárodní politiky jsme se věnovali nejen klíčové jaderné dohodě, ale i íránské společnosti a jejím specifikům.


Mučedníci kráčí do ráje. Propagandistický murál v ulicích Teheránu. Zdroj: CC0 Public Domain

Miroslav Tůma popsal historii vyjednávání o íránském jaderném programu. Diplomatické úsilí bylo korunováno podpisem dohody, která může vést k uvolnění sankcí, na což se těší nejen sami Íránci, ale zejména firmy z celého světa, které vidí v zemi jednu z posledních možností jak naráz oslovit 80 milionů nových zákazníkú.


Veronika Víchová se v komentáři věnovala roli Evropské unie v jednáních s Íránem. V rámci odzbrojovacího procesu zbraní hromadného ničení pak poukázala na situaci v Rusku. To totiž svůj azrenál neustále modernizuje a úsilí podpořené dohodou s Íránem tak de facto sabotuje.


Fungování íránské společnosti je naformátováno islámskou revolucí, která v zemi nastartovala směr radikální islamizace a uzavírání se světu. Na klíčové aspekty tohoto procesu upozornila ve svém textu Tereza Novotná.


Stážistka ÚMV Barbora Prixová zachytila ve svém reportu přednášku maďarské expertky na Írán, která se uskutečnila před nedávnem na Ústavu mezinárodních vztahů. Erzsébet N. Rózsa se věnovala determinantům jaderné dohody a íránské zahraniční politiky.


Odborník na blízkovýchodní tématiku Marek Čejka, působící jako výzkumný pracovník na Ústavu mezinárodních vztahů, se do Íránu vypravil za posledních sedm let podruhé. Poprvé to bylo ještě za prezidentování konzervativce Ahmadínežáda. Na změny, problémy i naděje tamní společnosti jsme se ho zeptali v rozhovoru pro Mezinárodní politiku.


Několik snímků, které Marek Čejka pořídil v Íránu, jsme čtenářům Mezinárodní politiky představili ve speciální fotogalerii.


Miroslav Tůma se k tématu íránské jaderné dohody vrátil ještě jednou. V přehledovém textu poukázal na hlavní body dohody a věnoval se i kontrolním mechanismům jejího plnění. Zároveň zhodnotil kritické ohlasy oponentů dohody.